v.12 (11+4)

I vecka 12 är barnet stort som mammas lillfinger, i medeltal 5,8 cm från hjässa till stjärt - utsträckt ungefär 9 cm långt och väger runt 40 gram. Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre till fostret.

Om man trycker på din livmoder så rör sig bebisen, men du kan inte känna dess rörelser ännu. Fostrets nervceller har multiplicerats snabbt och synapserna håller på att utformas. Fostret har fått nya reflexer: om man rör handflatan så sluter sig fingrarna, om man killar under foten så kröks tårna och om man petar på ögonlocken, så kniper ögonmusklerna ihop ögonen. På fingertopparna börjar det unika mönstret, fingeravtrycket, att bildas. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser.

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne.
 

11/1 (v.12+3) kl 11.00- KUB ultraljud fosterdiagnostik


16/2 (v.17+4) kl 8.00- Ultraljud


Kommentarer
Postat av: mummi mello

Stellan ska du få en stoooor bebis.

2010-01-07 @ 17:12:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0