v.17 = Jag är i 5:e MÅNADEN!!!

Bara lite fakta...

v.16
Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.

v.17
Redan nu kan du känna när ditt barn har hicka. Det känns i så fall som mycket regelbundna fosterrörelser. Skelettet är synligt på röntgenbilder. Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen. Fostervattnet som fostret rör sig är rent och sterilt och byts flera gånger om dagen.


v.17 (fusk på en dag 15+6)

Här kommer den utlovade bilder fettobilden. Ser mindre ut på bilderna än vad jag känner mig, men det är klart, i ett par mammabrallor och med massa gott i magen, ser ju alla gravida ut :)
Det sitter många "kilon" på RYGGEN/svanken av någon konstig anledning(?).. Känner mig helt breeed..
Jaja, ingen idé att spekulera i kilon och hurvida jag ser tjock ut eller inte, kan ju inte göra så mycket åt det ändå, vad jag har förstått ;) Värre kommer det att bli, bara å ta...

Rörelsena blir allt tydligare och lättare att känna nu. Det simmar och puffar, speciellt när man lutar sig framåt känns det extra tydligt.. På morgonen när pinkeblåsan är full, är magen stenhård och sparkarna känns tydligt (in ifrån) till och med när jag ligger på rygg. Stellan är sur, för att inte han får känna..

Snacka bebissjuk jag blev så fort Skruttan Lindhblad kom till världen.. Började drömma drömmar om att jag hade fött barn på finlandsfärjan, och plöjde mig fram bland alla fyllon och hissköer, helt desperat, letandes efter hytt nr1, där BBavdelningen var, och min bebis låg.. Helt galet, haha..
Härligt iaf att man får åka till familjen Lindhblad när man får bebislängtan, för där har dom världens minsta lilla skrutta som luktar sååå gott i sina för stora kläder.. Älsklingsbebis..


För övrigt så vankas flytten inom kort(?).. Huset är tömt och tanta har flyttat ut för 3 dagar sedan, men ändå får vi inte nyckeln tidigare, för det står lite skit och sånt där som ska till tippen.. Det kan tänkas ta två-tre dagar att köra bort det där, hahaha.. Snacka att man är ivrig och frustrerad :D :D

 


v.15 (14+5)

Min man berättade just för mig med en nästan beundrande röst och efter en lång tids stirrande på mig, där jag satt med datorn i knäet, om vilken stor dubbelhaka jag har fått..
"-Jaha, TACK..?"
Han menade inte ens att vara elak, utan han bara konstaterade det, med fascination och en löjligt glad uppsyn..


Lovar dyrt och heligt bilder till nästa vecka, eftersom kulan börjar träda fram, (det simmar till och med där inne nu!) och jag är GÖÖRsnygg, (förutom dubbelhakan då, som han promt skulle påminna sin viktnojiga fru om)..


För övrigt händer det inte så mycket, flytt den 31/1. Då kör vi igång med renoveringen, fullt ös...


v.14 (13+3)

Kom på NU, när jag skrev in överskriften, att jag faktiskt blev FRAMFLYTTAD en vecka när jag var på ultraljud idag! :D Jag tänkte HELT fel när bm sa "Ja du är 13 fullgångna veckor +3 dagar". "Jaa, sa jag, för jag tänkte att jag är ju i vecka 13, och det är 3 dagar sedan jag böt vecka".
Men så insåg jag precis nu när jag fick skriva det, att det inte alls stämde med mina beräkningar! Åh, vad glad jag är att det var framåt, och inte bakåt, haha...

Nog för att folk säger att ultraljud är så himla häftigt, men ÅÅH, vad häftigt det var!! Inte trodde jag att det skulle ligga en liten akrobat där inne, som gjorde volter och viftade med armarna under HELA undersökningen, så att bm knappt kunde göra mätningen!

(Mätningen visade för övrigt en risk på 1:20 000 för kromosomavvikelser)
Sorry Malin, det verkar inte bli någon DSare ;P


Det var synd att vi inte filmade på skärmen, för jäklar vad hon hoppade omkring där inne. Konstigt nog kallade jag henne för HAN under hela undersökningen, hrm... Det första Mummu sa när hon såg en bild var "iso poika" (stor pojke).. Jag som är så tvärsäker på att det är en flicketös..
Hela 12,5 cm lång var HON.. :)

Nåväl, här kommer endast EN bild, eftersom min telefon har ballat ur, och inte vill skicka fler bilder till datorn...
Får försöka få in de andra bilderna till veckan..
 


v.13 (12+2)

Bebis är ca 10cm lång och kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet.

 

Du är på dag 87 av 280. (31,1%).
Du är i vecka 13.
Du har gått 12 fulla veckor och 2 fulla dagar (v12+2)
Du är i 4:e graviditetsmånaden

Beräknat förlossningsdatum Tors 22 jul 2010 
Du har 193 dagar kvar till beräknad förlossning.

 

Nu är jag fet, och när jag ligger ner på sängen ser man och känner en hård bula från naveln och neråt. Jag använder bara tjockisbrallor, för det finns inte en suck att jag får på mig mina vanliga. Att ha vanliga jeans, fast uppknäppta, som var min fina fantasi, är bara att glömma. Så jäkla obekvämt och trångt. Midjan sa tack och adjö. Gött o vara fet :)

Känner mig inte alls lika trött längre, trodde nog aldrig att det skulle gå över, men nu har inspirationen återfunnits, och jag vill hitta på saker och greja.

Annars mår man som en prinsessa, precis som jag gjort hela tiden. Lyx!

 

 

Spännande med ultraljud imorn, det blir på riktigt då..
v.12 (11+4)

I vecka 12 är barnet stort som mammas lillfinger, i medeltal 5,8 cm från hjässa till stjärt - utsträckt ungefär 9 cm långt och väger runt 40 gram. Moderkakan och navelsträngen har helt tagit över tillförseln av näring och syre till fostret.

Om man trycker på din livmoder så rör sig bebisen, men du kan inte känna dess rörelser ännu. Fostrets nervceller har multiplicerats snabbt och synapserna håller på att utformas. Fostret har fått nya reflexer: om man rör handflatan så sluter sig fingrarna, om man killar under foten så kröks tårna och om man petar på ögonlocken, så kniper ögonmusklerna ihop ögonen. På fingertopparna börjar det unika mönstret, fingeravtrycket, att bildas. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser.

I slutet av veckan är din livmoder för stor för att rymmas helt och hållet i ditt bäcken. Det är möjligt att du kan känna livmodern strax ovanför blygdbenet. Det är också möjligt att det börjar synas på din mage att det finns en liten bebis därinne.
 

11/1 (v.12+3) kl 11.00- KUB ultraljud fosterdiagnostik


16/2 (v.17+4) kl 8.00- Ultraljud


RSS 2.0